Friends

Tuesday, 23 April 2013

Cik Chef: Macaroni Bakar

NA nak kongsikan sikit resipi yang NA usha kat myresepi.com dan hasil pemerhatian (cewahh) dari kawan seangkatan. Nak kata best takda sampai mampu masuk Top 3 Master Chef. Yang penting kena dengan taste bud, sedap dan perut pun gembira sambil menyanyii lagu Oh lalalala~

Basically ni resipi campak campak je. Takda sukatan yang tepat baru feeling Master Chef gitu. Hihi.

Bahan-bahan:

1 paket macaroni. 

Yahh tu dia main character kita pada hari ni. Petua masak spageti or macaroni dalam air rebusan tu kena tambahkan minyak dan garam. Sikit je. Takmo banyak banyak. After macaroni dah masak, toskan ddan siram dengan air sejuk. Ni untuk elak dari macaroni melekat with each other.

Masak dalam satu periuk:

3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 labu bawang besar (diblend)
Ayam secukupnya bahagian dada (dipotong dadu)
Sosej ayam (potong kecik kecik comel ok)
Satu tin cendawan butang cap Ayam Brand
Satu tin sos prego tomato (tradisional)
4 biji telur
Garam secukup rasa / Kiub ayam

Gaulkan sos masakan anda bersama dengan macaroni yang telah direbus. Masukkan dalam loyang yang dah disapu dengan butter. Tekan sikit permukaan bagi mampat.

Topping : Cheese parut

This is where the magic happen Masakan akan nampak lebih mengiurkan dan sangat drop dead deliciuosooooo.

Masakkan dalam oven dan bakar pada suhu 120 selama 45 minit.




Bon appetit



3 comments:

  1. wah3! dh start masak ke wa? akak stay kt umah ni mcm malas je nk masak :(

    ReplyDelete
  2. masak sikit sikit je. hee. takla pro mana pun

    ReplyDelete
  3. Pehhhh...asal semua sekarang main masak-masak je niii...nak jugakk

    ReplyDelete